Mistä idea Farmipuotiin lähti?
Tästä se idea Farmipuotiin lähti.
Meillä Kyöstilässä tilan farmipuoti on palvellut asiakkaita nyt kohta 6 vuotta. Mistä se idea sitten lähti?
Luomutuotantoon siirtyminen oli meillä se yksi merkittävä ajuri oman puodin avaamiseen. Toinen ajuri oli ehkä minun luontainen taipumus myyntityöhön, jota en päässyt perinteisessä maataloudessa maataloudessa harjoittamaan.
Siitä kun ajatus puodista syntyi, ei puodilla ollut oikein paikkaakaan vielä ja homma ei käynnistynyt viikossa. Asian kypsyttelyyn taisi mennä reilun vuoden verran aikaa, koska myytävä tuotekin oli ensin kasvatettava. Tämä on niitä harvoja asioita meidän tilalla, joita ei toteutettu nopealla aikasyklillä.
Puodin perustamisesta muistan kertoneeni Tomin papalle hänen saattohoitovuoteen vierellä, että älä pappa huolehdi me pidetään Kyöstilän tilaa pystyssä ja avataan itseasiassa seuraavana kesänä oma tilapuotikin.
Fyysinen paikka puodille aiheutti aluksi suurta päänvaivaa. Minne me se rakennetaan? Tehdäänkö joku hirsimökki? Toimisiko aitta puotina? Oivallus paikasta syntyi kuitenkin nurmikkoa ajaessani ja tullessani alapihalle. Tajusin ”alatallin” olevan just sopiva paikka. Ruohonleikkuri jäi siihen paikkaan ja etsin Tomin ilmoittaakseni, että nyt joudut tyhjentämään alatallin romuista, koska sinne me tehdään se meidän Farmipuoti. Siitä se tallin tyhjennys sitten alkoi ja puoti saatiin aikaiseksi.
Yhtenä missionamme puodin suhteen on koko ajan ollut, että me haluamme näyttää mistä se suomalainen ruoka tulee ja samalla antaa ruoalle myös omat kasvomme. Ruoka ei tule kaupasta, vaan sillä on juuret syvällä suomalaisessa maaperässä.
Aluksi puoti oli avoinna vain kerran kuukaudessa, sitten joka toinen viikonloppu, mutta nyt ollaan jo muutama vuosi menty aika säännöllisellä perjantain ja lauantain aukiololla 10 kuukautta vuodessa.
Tästä se idea sitten Farmipuotiin lähti!